woensdag 8 september 2010

Terug thuis (Jo & Stitch)

Terug van Omarama en het zuidereiland en bijna hetzelfde voor de rest van de kroost (zitten op dit moment ergens halfweg tussen België en Nieuw Zeeland in een lijnvliegtuig). Zoals gepland was het zaterdag een ritje van Auckland naar Wellington met een ferry-overtocht in de avond en overnachting in Picton. Zondag ging het dan van Picton naar Omarama. regelmatig gestopt omdat we tijd zat hadden en Stitch graag integraal Nieuw Zeeland had afgebakend. Ook traditioneel een goeiedag gaan zeggen bij een Brits koppel met een baancafé in de regio die men voorkeur wel geniet (Ashburton district met zicht op de alpen) en tegen savonds waren we in Omarama.
. In de buurt van Kaikoura even wat zeelucht opsnuiven.
.
Ross & Grant waren zondag met een lijnvlucht afgezakt en we verbleven in een volwaardig huis in het dorp dat Ross via via had kunnen fixen. Van maandag tot vrijdag werd er gewerkt (voor mezelf waren dat vier jaarkeuringen en enkele kleine bijkomende jobkes) en gesocialised met de Omarama piloten. Ik had men cameraplatform meegesleurd voor het geval, maar het weer en de planning zaten niet echt mee. Op donderdag besloot ik met Ross zijn pick-up naar Mandeville te rijden waar nog een metalen hoepel (lopend project) ergens in een hangaar stond. Die was samen met men trailer in 2008 toegekomen, maar nooit meegenomen naar Omarama, dus maar gaan oppikken.
.Stitch bewaakt het vliegveld (en pist tegen elke band). Tegen het einde van de week zakte de sneeuwgrens wat.
.
Zaterdagnacht om half vijf wakker geworden, maar pas smorgens via de moeder en de gsm vernomen dat het om een aardbeving ging die serieus genoeg was (7,1 of 7,4) om schade aan te richten in Christchurch en omgeving. Ik vertrok diezelfde dag terug noord, maar de afspraak met CJ & Alex (een bevriend koppel) ging niet door omdat ze plots een grote opkuis aan hun been hadden. Dan maar de pakjes voor hun kinderen in het clubhuis van Hororata achtergelaten en tussendoor werd duidelijk dat de schade toch wel aanzienlijk was. Het waren vooral de oudere stenen gebouwen die te lijden hadden en sommige bruggen hadden schaden met omleidingen tot gevolg.
.
St. Johns Church in Hororata verloor zijn toren tijdens de aardeving. Er waren geen dodelijke slachtoffers, maar mensen verloren hun huis, handelspand en landbouwfasciliteiten.
.
Savonds een zwever opgepikt in Blenheim en een half uurtje later waren we in Picton. Zondag was het vroeg op en tegen iets na zes op de ferry. En dan was het gans het noordereiland door. Halverwege een liftende hippie van 52 opgepikt en een hylarische babbel gehad gedurende meer dan een uur. Kerel zag ze vliegen, maar was wel aangenaam gezelschap. Savonds terug in Drury en Tuakau.
.

2 opmerkingen:

  1. Hey Jo !

    Was precies wel stevig die aardbeving in CC !
    Bij die mensen waar we waren geweest in Sumner was alles in orde zo te zien op Facebook. Enkel even geen elektriciteit en water...

    Ondertussen iedereen terug in Tuakau?

    Groetjes !

    Joeri en Julie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey J & J,

    Ja had die zaterdag afgesproken met vrienden van Sumner, maar die hadden het helaas te druk met opkuisen van wat interieur spulletjes, maar niks gigantisch net zoals je zegt.
    Ben woensdagnamiddag de kroost gaan oppikken in Auckland International, bende is terug compleet en dat is fijn, verbazend hoe snel kinderen veranderen na twee maand Europa.

    Geniet van jullie laatste weken,
    Jo

    BeantwoordenVerwijderen